Istorijat

Rukometni klub Spartak Vojput formiran je krajem avgusta 2009. godine, da bi nastavio tradiciju velikih klubova MRK Radnički Fidelinka i MRK Spartak iz Subotice.

Formirana je nova skupština sa novim nazivom kluba RK "Spartak-Vojput" na čelu sa predsednikom skupštine, Vukoslavom Vukoslavovićem.

Od ljudi koji su pokazali interesovanje da finansijski i logistikom pomognu klubu formiran je upravni odbor rukometnog kluba, a za predsednika upravnog odbora imenovan je Veselin Šuković. 
Postavljanjem sportskog direktora kluba, Saše Šaranovića, zadržan je kontinuitet u radu naročito mlađih kategorija gde danas trenira više od stotinu dece različitog uzrasta.

Kompanija Vojput je maksimalno stala uz klub a kako je direktor Duško Dražić postavio uslov podrške i sponzorstva ulazak u viši rang takmičenja, rukovodstvo kluba se odlučilo da dovede jednog od najboljih rukometnih trenera u Srbiji, Svetozara Jovovića - Đileta.
Pored Kompanije VOJPUT, kao glavnog sponzora klub su podržali i u njemu videli budućnost rukometnog sporta sledeći prijatelji kluba i ujedno sponzori: ŽIT-Beograd, Kompanija Somborputevi, Grad SUBOTICA, DMB Gradnja Subotica, Mining Čačak, ASC Mercedes Subotica, Coning Beograd, PBG Subotica, DDOR, Kapetanski rit - Subotica, Autoprevoz Hajnal, Exspresservis, Džardin Subotica, Aktivatrejd Subotica, Prevoz Beneš i drugi.

Iako se prilično kasno počinje sa radom na formiranju tima, nešto od postojećih igrača, nešto od igrača dovedenih sa strane, potpomognuti sa tri juniora RK Crvenka koji su igrali na dvojnu registraciju, uspevaju superiorno da osvoje prvo mesto u II ligi Srbije osvojili su 61 bod od teoretskih 64 i stekli uslove za ulazak u Prvu ligu.

Sa ulaskom u I ligu Srbije rastu i apetiti, ekipa se osvežava sa četiri nova igrača i teži plasmanu u prve dve ekipe koji garantuje ulazak u Super Ligu Srbije. Takmičenje u kupu daje novi izazov za ekipu željnu trofeja. Na mesto prvog trenera postavljen je Vuk Roganović dok je mesto sportskog direktora preuzeo Ratko Vujović nekadašnji vrhunski golman. U sezoni 2010/11 i 2011/12 ekipa je bila na korak do ostvarenja cilja ulaska u Super ligu. U te dve takmičarske sezone na kraju prvenstvene trke osvojeno je treće mesto, što nažalost nije bilo dosta za plasman u elitno takmičenje. Međutim, ostvareni su izuzetni rezultati u Kupu Srbije. Spartak Vojput je vostruki osvajači Kupa Vojvodine 2011 i 2012g. U sezoni 2011/12 nakon osvojenog Kupa Vojvodine, uspešno su nastavili takmičenje u Kupu Srbije. Nakon eliminacije PKB i Crvene Zvezde, ekipa se plasirala na završni turnir, gde je u polufinalu izbacila i ekipu Jugovića. Posustali su tek u finalu gde su nakon velike borbe savladani od aktuelnog prvaka države beogradskog Partizana sa golom razlike. Plasmanom u finale izboreno je takmičenje u Evropi pa je tako Spartak Vojput u sezoni 2012/13 predstavljao Srbiju u Čelendž Kupu.


Finalisti Kupa Srbije
U svom prvom nastupu na Evropskoj sceni pod nazivom Spartak Vojput, ekipa je u osmini finala Čelendž Kupa zbog manjka od jednog gola ispala od Handball Escha iz Luxemburga, koji su zaustavljeni tek u finalu. U Sezoni 2012/13 na mesto prvog trenera postavljen je Branislav Zeljković pod čijim vodstvom je Spartak Vojput izborio prvo mesto u Mini ligi i plasman u najelitnije rukometno društvo, Super ligu Srbije.

Već u prvoj sezoni takmičenja u društvu najboljih „putari“ su bili na korak do plasmana u play off. Nesretno izgubljen bod u Subotici u finišu utakmice protiv Železničara iz Niša koštao ih je plasmana među četiri najbolje ekipe. Pred sezonu 2014/15 ekipa se pojačala sa par igrača sa ambicijama da sa napravi korak više i obezbedi ulazak u play off. Nakon nešto slabijeg početka ekipa je napravila niz od osam pobeda, zasela na prvo mesto i sa čelne pozicije dočekala razigravanje za prvaka države. Dobre igre nastavile su se i u play offu i kolo pre kraja obezbeđena je druga pozicija i titula vicešampiona Srbije u drugoj sezoni takmičenja u društvu najboljih.

Pored prvenstva Spartak Vojput je pružio odlične partije i u Kupu, osvojen je još jednom Kup Vojvodine, pobedom nad Jugovićem u decembru 2014 godine. U nastavku najmasovnijeg takmičenja subotičani su bili bolji od Crvene Zvezde i zasluženo se ponovo našli na finalnom turniru koji je održano u Novom Sadu. U polufinalu je savladana ekipa Železničara iz Niša dok su u finalu poraženi od novosadke Vojvodine. Time je zaokružena uspešna sezona 2014/15 u kojoj je osvojena vicešampionska titula i plasman u finale kUpa Srbije.

Osvojenim drugim mestom u prvenstvu Spartak Vojput se sezoni 2015/16 takmičio u Seha Gazprom Ligi, u društvu najboljih ekipa iz regiona. Pored subotičana učesnici Seha lige su bile ekipe: Meshkov Brest, Tatran Prešov, Veszprem, Vardar, Strumica, Zagreb, Nexe, Borac (Banja Luka) i Vojvodina. U društvu takvih velikana u svojoj prvoj sezoni u Seha Ligi, Spartak Vojput je zauzeo devetu poziciju sa 10 osvojenih bodova. Prave igre subotičani su pokazali u svoja poslednja tri nastupa protiv Zagreba, Veszprema i Meshkova u kojima su pružili žestok otpor ekipama koje spadaju u sam vrh Evropskog rukometa.